Стандарти при монтаж на климатик, които трябва да се спазват

Инвестицията в климатична система не е малка, ето защо е много важно да бъде монтирана правилно, за да се осигури адекватното, безпроблемно и дълго функциониране на уреда. Съществуват няколко основни правила – „златни стандарти“, които трябва да се спазват при монтаж на климатик и те са:

1. Избор на подходящо място за монтаж

Когато се монтира вътрешно тяло на стенен климатик, освен да се избере такова място, което да не създава дискомфорт на хората в помещението, трябва да се съобрази отстоянието от тавана. То трябва да е около 10-15 см. За подовите климатици – вътрешното тяло трябва да е поставено на разстояние от мебели и завеси, които могат да възпрепятстват въздушния поток. Външното тяло трябва да се постави така, че да има отстояние от стената поне 10 см., както и да има достъп до него за последваща поддръжка. Препоръчително е, то да бъде защитено от влиянието на околната среда.

2. Съобразяване на теглото и размера на климатика със стената, на която се поставя

При монтажът на климатик е изключително важно да се съобрази дали стената, на която ще се монтира е достатъчно надеждна, за да издържи тежестта на външното тяло. Ако конструкцията е дървена, а климатикът е много голям е възможно поставянето на стена да крие рискове, както и до високо ниво на вибрации. Задължение на климатичният специалист е да съобрази тази зависимост. При поставяне на стойките е нужно да се съобрази дали има поставена изолация и да се прецени как и какви стойки да бъдат поставени, така, че да не се създават рискове за хората и за климатичното тяло.

3. Правилно отвеждане на конденза

Класическата климатична система включва външно и вътрешно тяло. Те се свързват помежду си с медни тръби, за да може хладилният агент да циркулира между тях. Системата включва и дренажни тръби, чрез които да се отвежда конденза. Препоръчително е кондензът да се отвежда във водосточна тръба или улук. Когато той се отича, без да е съобразена тази особеност, падащите от него капки обикновенно нарушават спокойствието на живущите. Възможно е при много ниски температури, течността да замръзне и да създаде проблем в работата на системата. Ето защо е желателно да се постави кондензна вана с нагревател.

4. Спазване на предписаните изисквания за тръбен път

Препоръчителният размер на тръбите е индивидуален за различните модели климатици и най-често се определя от типа система и нейната мощност. При прекалено дълъг тръбен път между външното и вътрешното тяло се намалява ефективността на системата и тя по-бавно достига зададената температура. Това, естествено, е за сметка на по-голям разход на енергия. Същото се отнася и за диаметъра на тръбните връзки, по които преминава хладилния агент.

Важно: Задължително е климатичните тела да бъдат добре нивелирани, защото в противен случай, това ще доведе до повреда на уреда.

При монтажа, тръбният път се изолира с тръбна изолация, а тя се покрива с бандажна лента. Това се извършва с цел да се намали амортизацията и външното влияние. Задължително е преди да се въведе климатикът в експлоатация да се извърши вакумиране с вакумпомпа.