Защо се разболяваме у дома? В климатикът ли е вината?

Може ли климатикът Ви да има нещо общо с чести боледувания на Вас или членове на Вашето семейство?

Климатикът е удобен и чист начин за отопление, предпочитан от мнозина. Не се изисква складиране на дърва, пелети или друг вид материали, за да се осигури комфортна температура в помещенията.

Ако в домът Ви има малки деца, е препоръчително да обръщате повече внимание на качеството на въздуха в стаите, за да намалите нивото на микроорганизми, натрупващи се в затворените помещения.

Циркулацията на един и същи въздух, както е при климатиците, води до по-чести респираторни заболявания. Пример за остро протичащо инфекциозно заболяване е Легионелозата – остра пневмония. Тя се се причинява от бактерии, наречени Legionella pneumophilla. Острото заболяване протича като вариация на две клинични картини – треска и легионерска болест. Развитието на бактерията се предразполага от по-висока влажност на въздуха.

Често хората се заразяват с този тип инфекции при посещение на басейни, къпане в езера, язовири и реки, както и при нередовно почистване на климатични системи в офисите и дома.

Основният механизъм за разпространение на легионелозата е по въздушно-капков път.

Този пример показва, че дори да се изолирате в грипния или летния сезон и да се опитате целенасочено да намалите контактите си, за да намалите риска от заразяване и боледуване на Вашето семейство, много често е възможно да забравите за детайли, като това, че е важно да се грижите, за чистота на въздуха и повърхностите в дома си.

И преди да зачеркнете климатикът като вариант за отопление/охлаждане се замислете, че можете да минимизирате вероятността от боледуваниия, като проветрявате често помещенията и се уверявате, че сте се погрижили за качествената поддръжка на уреда. Не е необходимо, да го почиствате всекидневно, но като всяко нещо изисква необходимата грижа.

Скритите от погледа части на климатика, също се замърсяват.

Помислете за това следващия път, когато се наложи да прекарате повече дни у дома!