Когато стандартните стойки за климатик не са подходящи

В тази статия искаме да ви споделим история от нашия опит. Няма да ви разказваме история за сложен или труден монтаж, а по-скоро за случай, в който имахме нужда от нестандартни стойки за климатик. Решението на ситуацията, за съжаление не дойде от нас, но ни направи впечатление и си изкарахме изводи.

Имахме ангажимент за поставяне на 3 броя климатици при клиент. Обектът, където трябваше да се поставят беше къща и на пръв поглед не би трябвало да има нещо необичайно. Не беше необходимо да се сваля стъклопакет или да се поставят външните или вътрешните тела на някакво необичайно място.

Клиентът искаше външните тела да бъдат поставени на площадките около самата къща.

При огледа се оказа, че особеното, в случая, е наклонът на тези площадки. Те не бяха изравнени или дори на стъпки, а с наклон. От една страна – обратен наклон към самата къща, а от друга – следваха денивелацията на самия парцел, който не беше изравнен.

Също така, клиентът предвиждаше на по-късен етап, след поставянето на климатиците, да обърне наклона и да реши как да изглеждат площадките – дали да поставя гранитогрес или друг вид настилка.

Човекът беше притиснат от метеорологичните особености на времето, тъй като вече захладняваше и искаше помещенията да бъдат отоплявани и да може да се живее в тях.

Тук предизвикателството беше в нивелирането на външните тела. Стандартните стойки за климатик, със сигурност нямаше да свършат работа, а за такива по поръчка нямаше много време за изчакване, както и сигурност дали ще паснат.

Докато умувахме, как най-бързо и лесно можем да решим проблема, решението беше предложено от самия клиент. Оказа се, че той любителски се занимавал със заваряване. Така клиентът сам направи стойките си, така че да отговарят на наклона на площадките около къщата му. Закупихме стандартни стойки за климатик, които човекът преработи. Умишлено ги направи и по-високи, предвид това, че в определен момент нивото на площадките ще бъде по-високо, след като избере подходяща настилка. След като стойките бяха анкерирани, монтажът вече беше абсолютно стандартен.

Защо ви разказваме тази история? Отговорът е прост – нашият опит може да е полезен или интересен за някого.

Нашият извод за ситуацията е, че винаги има решение, просто трябва малко креативност и естествено да се инвестира в умения. Те винаги ти се отплащат, по един или друг начин.

Стандарти при монтаж на климатик, които трябва да се спазват

Инвестицията в климатична система не е малка, ето защо е много важно да бъде монтирана правилно, за да се осигури адекватното, безпроблемно и дълго функциониране на уреда. Съществуват няколко основни правила – „златни стандарти“, които трябва да се спазват при монтаж на климатик и те са:

1. Избор на подходящо място за монтаж

Когато се монтира вътрешно тяло на стенен климатик, освен да се избере такова място, което да не създава дискомфорт на хората в помещението, трябва да се съобрази отстоянието от тавана. То трябва да е около 10-15 см. За подовите климатици – вътрешното тяло трябва да е поставено на разстояние от мебели и завеси, които могат да възпрепятстват въздушния поток. Външното тяло трябва да се постави така, че да има отстояние от стената поне 10 см., както и да има достъп до него за последваща поддръжка. Препоръчително е, то да бъде защитено от влиянието на околната среда.

2. Съобразяване на теглото и размера на климатика със стената, на която се поставя

При монтажът на климатик е изключително важно да се съобрази дали стената, на която ще се монтира е достатъчно надеждна, за да издържи тежестта на външното тяло. Ако конструкцията е дървена, а климатикът е много голям е възможно поставянето на стена да крие рискове, както и до високо ниво на вибрации. Задължение на климатичният специалист е да съобрази тази зависимост. При поставяне на стойките е нужно да се съобрази дали има поставена изолация и да се прецени как и какви стойки да бъдат поставени, така, че да не се създават рискове за хората и за климатичното тяло.

3. Правилно отвеждане на конденза

Класическата климатична система включва външно и вътрешно тяло. Те се свързват помежду си с медни тръби, за да може хладилният агент да циркулира между тях. Системата включва и дренажни тръби, чрез които да се отвежда конденза. Препоръчително е кондензът да се отвежда във водосточна тръба или улук. Когато той се отича, без да е съобразена тази особеност, падащите от него капки обикновенно нарушават спокойствието на живущите. Възможно е при много ниски температури, течността да замръзне и да създаде проблем в работата на системата. Ето защо е желателно да се постави кондензна вана с нагревател.

4. Спазване на предписаните изисквания за тръбен път

Препоръчителният размер на тръбите е индивидуален за различните модели климатици и най-често се определя от типа система и нейната мощност. При прекалено дълъг тръбен път между външното и вътрешното тяло се намалява ефективността на системата и тя по-бавно достига зададената температура. Това, естествено, е за сметка на по-голям разход на енергия. Същото се отнася и за диаметъра на тръбните връзки, по които преминава хладилния агент.

Важно: Задължително е климатичните тела да бъдат добре нивелирани, защото в противен случай, това ще доведе до повреда на уреда.

При монтажа, тръбният път се изолира с тръбна изолация, а тя се покрива с бандажна лента. Това се извършва с цел да се намали амортизацията и външното влияние. Задължително е преди да се въведе климатикът в експлоатация да се извърши вакумиране с вакумпомпа.

Защо се разболяваме у дома? В климатикът ли е вината?

Може ли климатикът Ви да има нещо общо с чести боледувания на Вас или членове на Вашето семейство?

Климатикът е удобен и чист начин за отопление, предпочитан от мнозина. Не се изисква складиране на дърва, пелети или друг вид материали, за да се осигури комфортна температура в помещенията.

Ако в домът Ви има малки деца, е препоръчително да обръщате повече внимание на качеството на въздуха в стаите, за да намалите нивото на микроорганизми, натрупващи се в затворените помещения.

Циркулацията на един и същи въздух, както е при климатиците, води до по-чести респираторни заболявания. Пример за остро протичащо инфекциозно заболяване е Легионелозата – остра пневмония. Тя се се причинява от бактерии, наречени Legionella pneumophilla. Острото заболяване протича като вариация на две клинични картини – треска и легионерска болест. Развитието на бактерията се предразполага от по-висока влажност на въздуха.

Често хората се заразяват с този тип инфекции при посещение на басейни, къпане в езера, язовири и реки, както и при нередовно почистване на климатични системи в офисите и дома.

Основният механизъм за разпространение на легионелозата е по въздушно-капков път.

Този пример показва, че дори да се изолирате в грипния или летния сезон и да се опитате целенасочено да намалите контактите си, за да намалите риска от заразяване и боледуване на Вашето семейство, много често е възможно да забравите за детайли, като това, че е важно да се грижите, за чистота на въздуха и повърхностите в дома си.

И преди да зачеркнете климатикът като вариант за отопление/охлаждане се замислете, че можете да минимизирате вероятността от боледуваниия, като проветрявате често помещенията и се уверявате, че сте се погрижили за качествената поддръжка на уреда. Не е необходимо, да го почиствате всекидневно, но като всяко нещо изисква необходимата грижа.

Скритите от погледа части на климатика, също се замърсяват.

Помислете за това следващия път, когато се наложи да прекарате повече дни у дома!

Как да намаля сметките за ток – 4 прости трика

Как да намаля сметката за ток? Този въпрос става все по-актуален, предвид икономическата ситуация у нас. Към настоящият момент, все повече хора търсят начини за намаляване на консумацията, а от там и на сметката за ток. Стандартните решения като по-рядката употреба на отоплителния уред или чрез отопление само на избрана стая, със сигурност не са приятни.

Ние няма да Ви съветваме да си слагате соларни панели или как да инвестирате в скъпоструващи енергоспестяващи уреди, който уж да балансират бюджета Ви. Ние Ви предлагаме прости съвети, които ако превърнете в навик, ще се отразят неусетно на сметката Ви за ток и няма да се налага да зъзнете. Ако се отоплявате с климатик, ето на какво може да обърнете внимание:

1. Настройвайте правилно климатика си.

Знаете ли, че много от новите инвенторни климатици имат икономични режими. Поиграйте си с функциите на дистанционното. Прочетете в инструкциите му, за да настроите съответния режим. Когато не сте у дома, а навън е много студено, не е препоръчително да спирате климатика. Ако го спирата има опасност, външното тяло да замръзне. Спирате и пускането на климатика в много студени дни, изисква използването на повече енергия, за да стоплите помещението.

2. Текстилните постелки, не са само част от интериора.

Много хора, с времето се отказаха от поставянето на килими, мокети и други вид текстилни постелки по подовете в домовете си Някои от причините са това, че изискват допълнителна подръжка, редовно чистене, изтупване и пране и евентуално място за съхранение за дните, в които не се ползват. А други, повлияни от тренда – избират минималистични, ефектни постелки с декоративна цел.

Всъщност, инвестицията в един вид „допълнителна топлоизолация“ за Вашия под си струва. Те се явяват допълнителна преграда срещу топлинните загуби. Стойността на един килим не е чак толкова висока, а уюта и комфорта си заслужават. Изборът на подходящ килим или мокет не само ще допълни визията на Вашия дом, но в дългосрочен план ще ви спести разходи за електричество. Ако сте избрали стенен климатик, това е особенно препоръчително.

3. Не забравяйте профилактиката на климатика!

Ако държите сметките Ви за електричество да не растат нагоре, важно е да поддържате филтрите на климатика си чисти. Замърсените филтри, са причина сензорите на уреда да не отчитат адекватно температурата в помещението и да затрудняват цялостната работа на системата. Това налага консумирането на повече енергия, за да се осигури комфортно усещане на хората в стаята. Препоръчваме Ви да почиствате праховите филтри поне веднъж на две седмица. Много често това изглежда като още една досадна, битова дейност и много хора неглижират извършването й. Ако си го създадете като навик – бъдете сигурни, че ще оптимизирате работата на климатичната си система и ще намалитеа консумацията на електричество.

И още нещо! Затваряйте вратите между различните стаи в дома си!

Когато избирате климатик, едно от най-важните неща е да съобразите мощността му с размерите на стаята, в която ще се монтира. Но… Много често хората забравят това и оставят вратите в дома си отворени, защото мислят, че климатикът поставен в едната стая, може да стопли или охлади съседното помещение. Резултатът от това не е задоволителен, както по отношение на температурата и комфорта в двете помещения, така и във връзка със сметките за електричество. Защо се получава така? Когато се опитвате да стоплите рядко използваните помещения в дома си, климатикът се опитва да компенсира загубата на топлина и започва да работи на по-високи обороти. Това води до по-висока консумация на електричество. Ето защо, ако не сте предвидили мощността на климатика за по-голям обем помещение, се старайте вратите между различните части на Вашия дом винаги да са затворени.