ПРОФИЛАКТИКА НА КЛИМАТИЦИ

Профилактиката на климатици представлява основно почистване на уредите за отопление/охлаждане. Препоръчително е тази дейност се извършва от професионални климатични специалисти.
Почистването на филтрите на климатика е част от профилактичния процес и е във възможностите на всеки собственик на подобен уред. Ако във Вашия дом разполагате със сушилня за дрехи, то Вие със сигурност, често се сблъсквате с червените лампички, сигнализиращи, че филтрите на машината е необходимо да бъдат почистени. Когато извадите филтриращите елементи, сами може да се убедите, какъв пласт от прах се е наслоил по тях, дори само от едно пускане на уреда. Същото е и при климатиците, само че при тях този индикатор липсва. И тъй като няма какво да Ви напомня, много често почистването и измиването на филтрите не се прави или се извършва много рядко. Но ако всеки път, когато почиствате от прах сушилната машина си представите, че същия пласт от мръсотия се е наслоил по Вашия климатик и той раздухва част от него в помещението, в което сте – това би Ви създало полезния навик поне веднъж на седмица или две да проверявате какво се случва под капака на климатичния уред.
Когато филтрите се почистват редовно, това намалява процента на прахови частици достигащи до фреоновата пита и ламелите и осигурява по-висок коафицент на полезно действие на климатика и намалява необходимостта от честа професионална профилактика.
Такава при добре поддържани филтри, се прави веднъж годишно. За нея са необходими повече познания за устройството на климатика и прецизност, за да не бъде той повреден. Когато дълго време не правите профилактика на Вашия уред, той се замърсява в дълбочина, под влияние на околната среда и праха. В следствие на това, той започва да работи неефективно, експоатационния му живот се скъсява, усещането за комфорт намалява драстично и качеството на въздуха в помещението се понижава.
Или по друг начин казано, ползите от професионално направената профилактика на климатика са:
• климатичният специалист достига и почиства тези замърсени елементи от климатичната система, които Вие не сте запознати или нямате опит как да почистите
• намалява се развитието на бактерии и плесен по климатичната системата и се ограничава на разпространението им
• премахват се неприятните миризми – на мухъл цигарен дим и други, идващи от уреда;
• подобрява се работата на системата, в следствие на което сензорите отчитат адекватно, а от тук следва и намаляване на консумацията на електрическа енергия
• удължава се живота на климатика
При стандартна употреба на климатика се препоръчва профилактика на вътрешното тяло да се прави 2-3 пъти годишно.

Тази част от климатичната система, която е поставена на фасадата, е изложена на различни метереологични условия и видове замърсяване. И въпреки, че е предвидено да издържа на тях, на определен период е добре да се прави почистване и на нея. Особенно препоръчително е, ако климатикът Ви е станал много шумен или издава странни звъци.
Пълна профилактика, която да включва разглобяване и почистване и на външното тяло се прави на по-дълъг период – 3-4 години или при нужда.

Какво включва стандартната профилактика?
• Посещение на място във Вашия дом, офис, склад или друг обект
• Разглобяване на вътрешно тяло, обезопасяване на електрониката и на повърхностите от попадане на пръски от препарат или вода
• Старателно почистване на вътрешната пита, с помощта на пароструйка
   – Използване на специални антибактериални почистващи препарати
   – Измиване на филтрите
   – Почистване на турбина, на дренажна вана и дренажен маркуч
   – Премахване на плесен, мазнини, прах, мухъл и наслоен никотин от цигарен дим

    – Проверка и почистване на дренажната система.

Какво включва пълната профилактика?
Този термин се използва, когато се прави професионално почистване на цялостната климатична система-на вътрешната и външна част.
Профилактиката на външното тяло включва:
 • Разглобяване на ламаринената обвивка на външното тяло на климатика.
 • Покриване и изолиране на платките и електрониката на външното тяло на климатика.
 • Внимателно почистване на топлообменника с пароструйка, за да не се изкривят ламелите.
 • Почистване на дъното на външното тяло на климатика и сглобяване на външното тяло на климатика.

Стойността на стандартна профилактика е: 60 лв./бр.

Стойността на пълна профилактика зависи от марката и модела на климатичната система.

Професионално почистване на климатик, профилактика на климатична техника